Presentació Xarxa Economia Solidària Terrassa

Presentació XES Terrassa

Amb la participació d’una vintena d’empreses i projectes socials, en una sala que omplien unes 80 persones, es presentà el nucli local de la Xarxa d’Economia Solidària de Terrassa (XES-Trs) el passat 23 de novembre. Entre les persones assistents hi havia representants de l’Ajuntament egarenc, que tot just un parell de setmanes abans havia promogut una setmana sobre l’economia social i les cooperatives. Tot plegat, per tant, les dades apunten que es mou quelcom potent en aquest àmbit.

Saludant aquesta presentació en societat de la xarxa local, l’Anna Fernández felicità les promotores del nucli en nom de la XES. Aquesta iniciativa, de fet, s’emmarca en un projecte de la xarxa nacional i és fruit de l’esforç i treball per concretar, consolidar i fer créixer l’economia social i solidària al país.

“Són moltes les propostes que ja existeixen i moltes també les noves”, afirmà l’Anna tot recordant que una bona mostra d’aquesta riquesa d’experiència s’ha pogut veure molt recentment a la IV Fira d’Economia Solidària de Catalunya, celebrada a finals d’octubre a Barcelona. “Ajudar a enxarxar tot aquest conjunt d’empreses i projectes, promoure, consolidar i eixamplar la intercooperació”, defensà, “és una tasca fonamental per ajudar-nos i fer més forta aquesta economia alternativa necessària i que ja és realitat”.

Un any de gestació

“Hi ha moltes iniciatives a Terrassa, petites cosetes ben fetes en la major part dels casos”, explicà en Santi Martínez, soci i promotor de la cooperativa Som Energia i també del nucli XES, “calia confluir i sumar esforços, o sigui treballar en xarxa”. La XES aparegué com un model interessant per impulsar aquesta intercooperació que “permetés sumar, treballar conjuntament, créixer de manera cooperativa, augmentar l’escala, enfortir la comunicació entre nosaltres i cap enfora, així com crear una marca compartida”.

Santi defensà la necessitat d’aquesta economia social i solidària (ESS); “la gent té ganes d’ESS”, sentencià, “o, com a mínim, ja en té prou de l’economia insolidària”. A més de la cooperació entre allò que ja existeix, des del nucli local de la XES es plantegen de forma decidida “promoure l’ESS animant a participar més gent, fent mobilització social i pressió sobre les institucions i administracions que representen les ciutadanes i que poden i haurien de moure’s amb més protagonisme en aquest àmbit”.

L’ajuntament terrassenc ja hi estaria per la labor, afirmà en Santi, “però nosaltres volem anar més lluny, aconseguir que el pes de l’ESS es correspongui amb la necessitat i potencialitat social de la mateixa”, afegí, “per això serem incisius i exigirem responsabilitats”.

Plantejà que, més enllà de les declaracions d’intencions, els ajuntaments “poden relacionar-se de moltes maneres amb els proveïdors, i es poden fer contractes i licitacions amb continguts que no mirin només la millor oferta econòmica”; defensà, en conclusió, que “cal estar amatent amb totes aquestes qüestions i fixar-s’hi prioritats socials clares”.

Finalment, en Santi Martínez anuncià que a partir del mes de desembre la XES-Trs obrirà un punt d’informació i relacions públic, en el mateix casal cívic del Vapor Gran on es va celebrar la presentació del nucli local.

14 mesures per impulsar l’ESS als municipis

Després d’una breu presentació de les cooperatives i entitats d’ESS presents a l’acte, el sociòleg i membre de la XES Catalunya, Jordi Estivill va fer conferència sobre les propostes que la Xarxa ha vingut elaborant, tant de cara a treballar amb administracions locals com pensant en un nou país o eventual procés constituent.

Les propostes van néixer del treball d’un grup de la XES que, acceptant un desafiament del Parlament català, l’any 2011, i a partir de l’estudi de 23 lleis sobre ESS de diferents països, entre les quals destacà com a referents més inspiradores les d’Itàlia i Equador, elaborà una proposta de lle amb 35 articles.

La proposta no va arribar a se discutida ni aprovada. Però ha servit molt a la Xarxa, perquè “ha estat un procés pedagògic en el qual hem fet un gran esforç per imaginar i pensar concretament com podrien ser les coses d’una altra manera”. El resultat concret com a proposta, de moment, va ser una agenda de 14 mesures dirigida als municipis (http://www.xes.cat/pages/xs0503.php?i=1&r=0213).

Destaquen, entre aquestes, la creació d’òrgans locals i consells d’ESS, “no dels ajuntaments, però també amb ells”, per elaborar “plans locals de promoció econòmica, tota l’economia”. O sigui, a partir d’una diagnosi de la situació global, considerant la pluralitat d’agents. La creació de mercats socials i monedes locals; la municipalització i cooperativització de bens i serveis; l’elaboració de cartes de sobirania alimentària i energètica; o la gestió comunitària de l’espai públic digital.

Pep Valenzuela