Jordi Albadalejo i el grup de consum «El Cabàs» a l’onzè programa del Badalona Tres60
«Economia social és un terme que fa servir per primer cop un economista francès el 1830. Des de llavors, hi ha la mateixa voluntat de tirar endavant amb criteris de participació, inclusió i cooperació», ha assegurat l’historiador Jordi Albadalejo a l’espai sobre economia social emès el 9 d’octubre passat al magazine Tres60 de Teleb i que podeu consultar a l’enllaç (minut 92’07” al 112’30”).
L’1 de juliol passat l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord i la cooperativa La Sargantana van organitzar una ruta pel cooperativisme històric a Badalona que va acompanyar Albadalejo. Es va poder descobrir tot un moviment cooperatiu i d’organitzacions obreres i populars que havien agafat embranzida al segle XIX i principis del XX: «És un moment en que l’Estat està més preocupat pel bastiment de l’Estat-nació que per corregir els desajustos que s’estaven donant a les classes populars: hi havia un encariment dels productes bàsics, una necessitat de culturització i, en aquest sentit, les cooperatives fan una funció social de primer ordre per satisfer aquestes necessitats», va remarcar Albadalejo. Cooperatives com La Bienhechora, La Fraternidad, La Moral, ja reflecteixen en el seu nom un component ètic.
A l’espai de les sòcies de la XES del Barcelonès Nord hem conegut el grup de consum El Cabàs de Santa Coloma de Gramenet i el paper primordial que van assumir en la constitució de la iniciativa de Conreu Sereny al promoure el cultiu d’uns terrenys buits al monestir de Sant Jeroni de la Murtra. «Distribuïm als socis productes produïts per cooperatives, ecològics i de proximitat. Prescindim dels intermediaris i tenim un vincle molt estret amb els productors», va resumir Marc Martínez, soci del grup de consum El Cabàs. Els interessats us podeu adreçar els dimecres de 19 a 21 h a l’Ateneu Popular Julia Romera, al C/ Sant Ramon, 51 de Santa Coloma de Gramenet, on setmanalment fan la distribució de cistelles.