Inaugurem l’exposició “ESS: un canvi a l’abast de la teva butxaca”

El passat dijous 17 de gener, l’emblemàtic edifici de Cafè de Mar de Mataró va acollir la inauguració de l’exposició “Economia Social i Solidària, un canvi a l’abast de la teva butxaca“.

Aquesta exposició és una primera aproximació a l’Economia Social i Solidària (ESS), sistema econòmic que posa les persones en el centre, redistribuint la riquesa i democratitzant l’economia. L’exposició física es complementa amb un web (www.expo-ess.org) recopila documentvació i bibliografia de cadascun dels eixos de la mostra.

Mitjançant aquest recull digital, peces audiovisuals i l’exposició itinerant, CoopMaresme -Ateneu Cooperatiu del Maresme- i la XES Mataró – grup local de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya- visibilitzem l’ESS com una alternativa al capitalisme, que posa al capdavant les necessitats de la comunitat en lloc de maximitzar el benefici econòmic.

La mostra s’ha dividit en 7 grans blocs, una breu definició de l’ESS; els principis pels quals es regeixen segons la Red de Redes de Economia Alternativa y Solidaria i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya; la concepció del Mercat Social; la utilització de les Monedes Socials; el Balanç Social com a eina d’autoavaluació de les entitats d’ESS; la intercooperació com el recurs primordial per dur a terme projectes d’ESS; i un darrer mòdul amb una selecció de tres iniciatives més destacables de la comarca de El Maresme, pels seus trets diferenciadors i la seva aposta innovadora.

La concepció d’aquesta exposició ha estat un clar exemple de bones pràctiques en el marc de l’economia solidària, s’ha elaborat de manera col·laborativa: les militants de la XES Mataró hem pogut redactar, modificar i aportar continguts mitjançant eines col·laboratives. S’ha concebut amb un cartó, facilitant el transport d’aquesta exposició i minvant la petjada ecològica i des de Claraboia, cooperativa encarregada de la concepció final, ho ha fet amb la voluntat que, un cop exhaurida la missió de l’exposició, tots els seus elements puguin ser reutilitzats per futuribles exposicions o d’altres iniciatives de la XES. I evidentment, tots els continguts exposats es regueixen sobre llicències Creative Commons, perque volem que aquesta exposició arribi arreu.

Aquesta iniciativa s’ha dut a terme en el marc del projecte d’Ateneus Cooperatius del 2018, impulsada pel Departament de Treball i Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, amb el finançament del Servicio Público de Empleo Estatal del Ministerio de Trabajo e Immigración del Gobierno de España. Amb la coordinació de CoopMaresme – Ateneu Cooperatiu del Maresme -, desenvolupada pel grup local de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, XES Mataró i per la cooperativa Claraboia Audiovisual, SCCL.
Aquesta exposició està disponible per a entitats i organismes públics que vulguin acollir-la temporalment als seus espais expositius.

Des de CoopMaresme s’està coordinat la gestió de l’exposició, és un servei gratuït tot i que les sol·licitants no podran cobrar entrada a les visitants i s’han de fer-se càrrec de les despeses de transport, muntatge, desmuntatge i de possibles desperfectes que pugui patir els elements expositius durant la seva mostra a les seves dependències.