La XAREC, les vinyes de la Vall de Betlem i la cooperativa Te Creativa al dotzè programa del Badalona Tres60

«La XAREC ens aporta transferència de coneixement, de formació, de proveïdors, de productes, del que ens passa cada dia en l’hostaleria», ha defensat la sommelier Anna Abellan, de la cooperativa La Sargantana a l’espai sobre economia social emès el 6 de novembre passat al magazine Tres60 de Teleb i que podeu consultar a l’enllaç (minut 86’00’’ al 112’05’’).

La Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa és un exemple d’organització sectorial en l’economia social i agrupa 22 sòcies. Es va constituir fa quatre anys per gestionar l’espai gastronòmic de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, un moment en què treballen plegats ajuntant les cuines. Des de la XAREC ja han creat productes propis per a les sòcies com ha estat una capsa regal o la més recent cervesa artesana cooperativa embotellada (la Xarec working class ale) que produeixen a Capfoguer.

L’Anna ha explicat també com des de La Sargantana han plantat vinya a la Vall de Betlem, a uns terrenys a tocar del monestir de Sant Jeroni de la Murtra, amb l’objectiu de produir vi en quatre anys vista. Ha defensat que cal que «es deixi clar del tot per part de les administracions que el Parc de la Serralada de Marina no és urbanitzable» i la necessitat de promocionar activitats com l’agricultura en el Parc, ja que «salvaguarda i té cura del territori i del patrimoni i, a més, genera ocupació».

A l’espai de les sòcies de la XES del Barcelonès Nord hem conegut la cooperativa Te Creativa de Badalona. Les dues sòcies, Ana M. Gálvez i Anna Riera, han explicat que es tracta d’una «cooperativa de serveis d’art plàstic encarada a professionals del sector de les arts» enfocada com una casa de la cultura i governada amb els principis de l’economia social i solidària. La idea és oferir en un mateix espai comú elements que serveixin als professionals per tirar endavant els seus projectes.