La XES analitza els models d’habitatge alternatius
En el col·loqui, organitzat per la XES Terrassa, hi ha participat la cooperativa Sostre Cívic, el col·lectiu egarenc ARA – Can Casanovas i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Han exposat els seus projectes davant una trentena d’assistents.
La Xarxa d’Economia Solidària de Terrassa ha organitzat aquest dijous una xerrada informativa sobre els nous models d’habitatge. Tres entitats diferents han abordat la seva visió sobre el tema, exposant els seus projectes davant d’una trentena d’assistents a l’Ateneu Terrassenc. L’acte, presentat pel secretari de la Junta de l’Ateneu, Josep Maria Sans, ha començat amb la intervenció de Raül Robert. El president de la cooperativa Sostre Cívic ha explicat les línies d’un model d’habitatge econòmic i sostenible, basat en la convivència i la cooperació tant en projectes urbans com rurals. “A part del lloguer i la propietat, hi ha altres formes que fa temps que funcionen a altres països com són les cooperatives de cessió d’ús. Això vol dir que la gent no és ni propietària hipotecada ni llogatera amb un contracte de tres anys, sinó que és usuària indefinida d’un habitatge i espais comuns i serveis. A través d’una entrada inicial retornable i una quota mensual, té el dret d’ús d’aquest habitatge i serveis i, a més, aquest dret és transmissible a familiars”, ha comentat Raül Robert.
Després que l’Ajuntament aprovés en el Ple de febrer la proposta de suport a la masoveria urbana, el projecte ARA – Can Casanovas va agafar l’impuls necessari per seguir creient en una iniciativa que va començar el 2012. En Gerard Pla és membre d’aquest col·lectiu, el qual persegueix la cessió d’ús comunitari no mercantilista de la Masia de propietat municipal de Can Casanovas, situada a la carretera de Rubí. “Volem que es vegi com una realitat que pot ser possible. És un model d’habitatge que es basa, entre d’altres aspectes, en el respecte al nostre entorn natural i en un tipus d’educació no tan jerarquitzada i no tan basada en el sistema d’educació oficial que reben els nens i nenes”, ha explicat Gerard Pla.
L’última intervenció ha anat a càrrec de tres representants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Davant l’elevat nombre d’habitatges buits que avui dia són propietat d’entitats bancàries, els membres de la PAH reclamen un lloguer social d’aquests immobles adaptat a les possibilitats econòmiques de cada família. L’acte ha finalitzat amb un debat participatiu entre tots els assistents.
Font: terrassadigital.cat