1a Fira de l’Economia Social i Solidària de Sant Cugat

Ens adrecem a vosaltres perquè des de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Sant Cugat volem convidar-vos a participar a la 1a Fira de l’Economia Social i Solidària de Sant Cugat. Aquesta cita serà el proper 2 d’octubre des de les 10 del matí fins la tarda a la plaça Pep Ventura de Sant Cugat.

L’objectiu d’aquesta és donar a conèixer totes aquelles iniciatives que posen en valor el benestar de la societat i el medi ambient per sobre de l’ànim de lucre privat.

Tenim la certesa que ens cal una economia al servei de les persones i l’entorn natural, que treballi amb fórmules democràtiques de gestió i des de la cooperació i el reconeixement dels seus drets.

La fira és una oportunitat de donar-nos a conèixer al públic, així com de conèixer-nos entre nosaltres per difondre un nou model d’economia que faci prevaldre els drets col·lectius sobre els drets privats.

Durant la fira les entitats inscrites podran exposar els seus productes i/o serveis. A banda s’han programat una sèrie d’activitats que inclouen una taula rodona sobre habitatge social i/o cooperatiu, una xerrada de Josep Burgaya autor del llibre ‘L’economia del l’absurd. Quan comprar més barat fa que et quedis sense feina’, així com la cloenda de la 3a edició del concurs d’idees d’innovació social del Social Weekend Vallès.

La premsa local se n’ha fet ressò (Tot Sant Cugat, Cugat.cat, El Cugatenc) i les inscripcions estan obertes. Us convidem a inscriure-us a la 1a Fira de l’Economia Social i Solidària de Sant Cugat a la pàgina xescugat.org

Esperem veure-us el proper 2 d’octubre!
La Xarxa d’Economia Solidària de Sant Cugat és una plataforma ciutadana transversal que té per objectiu la difusió, la presa de consciència i l’impuls d’una economia més equitativa, democràtica, justa i sostenible.

?Està integrada per projectes de l’economia solidària en diverses formes legals així com entitats que treballen pel desenvolupament d’aquesta forma d’economia. Alhora també hi participen persones a títol individual.

Necessitem una economia al servei de les persones i l’entorn natural, el motor de la qual sigui el benestar de la societat i el medi ambient per sobre de l’ànim de lucre privat.

L’economia social i solidària és aquella que treballa des de la cooperació i el reconeixement dels drets de les persones i pel seu benestar.

Des de la Xarxa d’Economia Solidària de Sant Cugat treballem per impulsar-la i fer-ne difusió. Suma-t’hi i ajuda a fer-la cada dia més potent!

XES Empordà organitza jornada per articular-se i difondre l’ESS

  • El proper dijous 29 de setembre a les 18:00h. es durà a terme una jornada sobre economia social, solidària i cooperativa a Can Met de Figueres.
  • Primer es dedicarà un espai per dinamitzar la Xarxa d’Economia Solidaria (XES) a l’Empordà i a les 19:30h. es realitzarà una xerrada informativa sobre els projectes de Som Energia, Som Connexió, Som Mobilitat i Coop57.

La Xarxa d’Economia Solidària (XES) és un xarxa formada per diverses empreses i entitats de Catalunya que comparteixen uns principis bàsics per tal de fer créixer conjuntament l’economia social i solidària (ESS). L’equitat, el treball, la sostenibilitat ambiental, la cooperació, el no-lucre i el compromís amb l’entorn són els pilars bàsics que mouen els projectes i el dia a dia de la XES.

Ara mateix, la XES ja engloba pràcticament tots els sectors de l’economia; la comunicació, l’educació, l’atenció a les persones, les energies renovables,… i ja compte amb més de 175 membres. Cada dia es sumen noves i més iniciatives que treballen per la transformació social i per construir l’economia ecològica, cooperativa i feminista.

Una de les activitats principals de la XES és l’organització de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que enguany celebrarà la seva cinquena edició els dies 21, 22 i 23 d’octubre al recinte Fabra i Coats de Barcelona. Igualment, es duen a terme molts altres projectes, com ara la campanya i l’acompanyament en la realització del Balanç Social de les empreses de l’ESS, el mapa d’alternatives de consum responsable Pam a Pam (www.pamapam.org), etc.

A l’Empordà estem impulsant una xarxa local de la XES. Els Membres impulsors som Suno , Ecoxarxa Empordà, El Guaret, Eduxarxa, Iaeden, Terregada , Plataforma No a la MAT, Gregalada, Foresterra , Coop57… però volem créixer i ser moltes més, per això organitzem activitats i trobades de tant en tant com la jornada informativa i participativa d’aquest dijous 29 de setembre a Figueres. Entre totes tot.

 

Xarxa d’Economia Solidària de l’Empordà www.xesemporda.wordpress.com

Vídeo-crònica de l’Escola d’Estiu de l’ESS

Estrenem el vídeo-crònica de la I Escola d’Estiu de l’Economia Solidària de Catalunya, que vam coorganitzar amb la Fundació Esperanzah al Prat de Llobregat a principis d’estiu.

Durant els dies 1 i 2 de juliol, es van reunir al Prat gairebé 140 persones procedents de tot Catalunya, demostrant que hi ha una necessitat al sector “d’espais de reflexió per compartir moments d’intel?ligència col?lectiva”, com va comentar en Jordi Estivill, membre de la comissió de formació de la XES. Els continguts de l’Escola es van centrar en les Economies Feministes i de les Cures, les Estructures del Comú, el Desenvolupament Local, la Intercooperació o el Mercat Social, i la comissió de xarxes locals va coordinar els debats sobre relacions amb l’administració pública, la realització de diagnòstics i mapatges d’ESS o la introducció de clàusules socials en la contractació pública.

Us deixem el vídeo amb les valoracions de diferents participants i ponents, així com amb diverses imatges de les conferències, els debats i el gran dinar popular que va organitzar la Fundació Esperanzah.

Les xarxes locals al Fòrum d’Economia Social de Montréal

Del 7 al 9 de setembre de 2016 se celebra el II Fòrum d’Economia Social de Montréal GSEF2016. Enguany la XES tindrà una participació molt especial, ja que un representant de la comissió de Xarxes Locals, en Pau Nadal de XES Sant Cugat, viatjarà fins al Québec per explicar el procés d’articulació territorial de l’economia solidària que estem impulsant a Catalunya.

El fòrum GSEF2016 serà un espai de trobada de governs locals i organitzacions internacionals, així com d’altres actors d’economia social i solidària. Coorganitzat per la ciutat de Montréal i el Chantier de l’économie sociale, serà un espai molt interessant per intercanviar visions i pràctiques de col·laboració, experiències per crear llocs de treball que assegurin la qualitat de vida, que contribueixin a la cohesió social i que donin suport a un desenvolupament més intel·ligent i sostenible de les ciutats.

Amb la presència de representants de més de 50 països, el programa de tallers del GSEF2016 inclou unes 100 iniciatives procedents de 37 països i reflecteix la importància i la diversitat de les pràctiques que es realitzen a tot el món per respondre als desafiaments de les administracions públiques.

Esperem que al seu retorn en Pau ens expliqui tot allò viscut!

Obertura licitacions per dinamització de l’ESS a districtes de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, des del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Consum i Barcelona Activa, ha llançat la licitació de “Serveis de dinamització de processos de desenvolupament de l’economia social i solidària a sis districtes de Barcelona: actuacions de mapeig, desenvolupament de perfils tècnics, i dinamització d’espais de treball col.lectiu amb presència dels actors implicats”. A mode de resum, us fem quatre cèntims:

1) La licitació es divideix en 5 lots segons territori d’actuació: Sarrià-Sant Gervasi; Horta-Guinardó; Les Corts i Gràcia; Eixample; i Sant Andreu.
2) Les prestacions a realitzar per l’empresa adjudicatària són (1) Identificació i recollida de dades, (2) Promoció de relacions i treball conjunt, (3) Constitució d’espais de treball conjunt, (4) Formació i una Memòria Final.
3) El temps d’execució són 8 mesos per als lots 1-4 i 4 mesos per al lot 5 (Sant Andreu), i el pressupost d’uns 33.000 euros per als lots 1-4 i 16.500 euros per al lot 5.
4) La data límit per a presentar la proposta és dijous 15 de setembre a les 14:00h a BCN Activa (C/ Llacuna 162).

Com a XES valorem que les tasques que se sol·liciten estan estretament lligades als nostres objectius com a xarxa, i més particularment a la línia estratègica de creació de xarxes locals (en aquest cas als barris i districtes de BCN). Hem estat valorant si presentar-nos com a licitadors, però no volem concórrer en competència amb les entitats sòcies. Així que animem a les entitats dels diferents districtes, especialment a aquelles que heu iniciat processos d’articulació (tant locals com sectorials) a presentar-vos a la convocatòria i ens oferim per a treballar-ho conjuntament, oferint l’experiència i coneixement que hi ha a la XES tant en identificació com en articulació. Creiem que assumir aquest encàrrec liderat per una entitat membre amb la XES com a partner és una bona fórmula per a garantir la continuïtat de les accions un cop acabada l’execució, i per a afavorir una articulació de les accions a nivell d ela ciutat, amb l’objectiu d’enfortir l’ESS i les seves dinàmiques amb perspectiva de ciutat. Així doncs, si alguna entitat o grup vol presentar-se a la licitació i li sembla bé aquesta fórmula conjunta, agrairem ens escriviu a [email protected] i [email protected] i us contactarem per parlar-ne i contribuir a preparar la proposta.

Link a la licitació.