Fiare Banca Ètica i La page al setè programa del Badalona Tres60

Una banca sense ànim de lucre? Una societat mercantil dins l’economia solidària? En el setè programa d’economia social emès el passat 13 de març al magazine Badalona Tres60 de Teleb i que podeu consultar a l’enllaç (minut 96’25” al 115’40”) hem pogut conèixer millor els projectes Fiare Banca Ètica i La page.

«A Fiare Banca Ètica tenim uns valors ètics i lluitem contra la injustícia social i econòmica», va explicar el coordinador del Grup d’Iniciativa Territorial de Barcelona, Artur de las Heras. L’economista va explicar que aquesta banca que opera amb codi bancari a Espanya des de finals de 2014 i que ofereix l’operativa habitual bancària a través d’internet s’està consolidant progressivament (en aquests moments, sumant la xifra de negoci a Itàlia i Espanya, són 40.000 persones sòcies i un capital social de 60 M d’euros).

Dues particularitats d’aquesta cooperativa bancària europea sense ànim de lucre són la governança i el finançament a projectes vinculats a l’economia real i no especulativa. «Els principis de col·lectivitat i no lucrativitat ens porten a que l’excedent de 4,318 M d’euros del 2016 no es reparteixi en forma de dividends als socis, sinó que es reinverteixen en el mateix projecte per enfortir-lo» va explicar De las Heras. D’altra banda, el crèdit es destina als àmbits de benestar social, eficiència energètica, agricultura de proximitat i/o ecològica, ONG’s i Tercer Sector Social. Les propostes de crèdit «passen un doble filtre: l’econòmic i l’ètico-social. Ens trobem amb una molt baixa morositat, de només un 2-3%», va defensar De las Heras.

Per la seva banda, la Sònia Martínez i en Josep Martínez, de l’estudi de disseny gràfic La Page, van explicar el funcionament d’aquesta societat mercantil que també forma part de la XES a l’aplicar criteris de sostenibilitat tant ambiental com social.

Aquest estudi nascut fa 25 anys a Badalona, fa nou anys van entrar en un procés de «plantejar-nos constantment com fem les coses i donar-les un sentit», explica Josep Martínez. La Page té la certificació EMAS «que ens demana també que siguem un agent de canvi. A més a més de dissenyar cercant el mínim impacte ambiental, treballem amb proveïdors que estiguin en línia amb nosaltres», va detallar la Sònia.

La Page han dissenyat la identitat corporativa de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord.