Ja està en marxa el nou espai Can XES!

El darrer 1 de novembre vam inaugurar el nou espai Can XES de la XES Sant Andreu, que es troba ubicat dins el recinte de la Fabra i Coats. Recentment hem aconseguit la cessió d’un espai que ens ha de servir per seguir desenvolupant la nostra activitat i difondre i impulsar l’economia solidària a Sant Andreu. Encara l’estem adaptant i preparant del tot, però ja s’hi poden fer activitats.

Durant el vermut van prendre la paraula diversos membres de la XES per expressar les ganes que hi ha de tirar aquest projecte endavant, així com des del govern districte de Sant Andreu, la regidora i els consellers, van encoratjar a la xarxa amb la seva tasca.

INAUGUREM EL NOU ESPAI CAN XES A SANT ANDREU

Després de dos anys de la nostra constitució com a grup local, la XES Sant Andreu estem de nou d’estrena! Recentment hem aconseguit la cessió d’un espai municipal a la Fabra i Coats que ens servirà per desenvolupar la nostra activitat i difondre i impulsar l’economia solidària a Sant Andreu.

És per això que us volem convidar al vermut d’inauguració del nou espai Can XES! Ens trobarem dissabte 1 de novembre a les 12h. Us hi esperem!

Cartell Inauguració

 

Amanda Ortega i Jordi Via ens parlen de contractació pública responsable i ESS al MESSMataró

Prop d’una vintena de tècniques i responsables de contractació d’ajuntaments de la comarca del Maresme han assistit avui a la jornada “La Contractació Pública Responsable i l’ESS“, emmarcada en el Mes de l’Economia Social i Solidària de Mataró.

La sessió s’ha dut a terme a la Sala Vicenç Ferrer del Consell Comarcal del Maresme, entitat que col·labora estretament amb l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, a fi d’apropar el cooperativisme i l’economia social i solidària arreu de la comarca.

A la xerrada, Amanda Ortega, membre de la comissió del Balanç Social de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya ha remarcat l’àrdua tasca de canviar grans inèrcies que es duen a terme en la contractació i compra, tot i que aplaudeix que la nova llei obligui als ens públics a conèixer “què hi ha darrere del que comprem”, i fer-ho més enllà d’esbrinar la forma jurídica del contractat, sinó veure el nivell d’acompliment de pràctiques transformadores amb indicadors.


Jordi Via, antic Comissionat de l’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona ha donat palès la necessitat d’unes polítiques socioeconòmiques transversals des de l’àmbit institucional per a la millora de les condicions de vida de la ciutadania.

També s’hi han exposat propostes d’acció conjunta entre els municipis, compartint recursos i coneixements.

Els actes del #MESSMataró s’esponjaran durant tot aquest mes de juny i aquesta no serà la darrera sessió formativa o taller, encara resten una sobre comunicació amb perspectiva de gènere a càrrec de la cooperativa l’Esberla; una sobre la gestió de conflictes en entitats a càrrec de la cooperativa Fil a l’Agulla i una darrera sobre finançament en el marc de l’ESS amb la presència de Fiare, Coop57 i la plataforma de micromecenatge mataronina, Verkami.

No dubteu en consultar el web del MESSMataró, per veure la resta d’actes que tenim previst.

mess.ateneucoopmaresme.cat

Teixim xarxes locals

Estrenem un vídeo homenatge a totes aquelles xarxes locals que ja estan funcionant a diferents punts del territori treballant per acostar l’ESS al màxim de gent possible,  i esperem que serveixi alhora per animar més persones i organitzacions a crear-ne de noves als seus municipis: teixim xarxa, construïm economia social! #TeiximXarxesLocals

 

 

Aquest any MESS! Mes de l’Economia Social i Solidària de Mataró #MESSMataró

El passat dilluns 27 de maig, a l’edifici Cafè de Mar, es va presentar el Mes de l’Economia Social i Solidària de Mataró.
Arribem a la tercera edició de les jornades de visibilització de l’economia social i solidària (ESS) a Mataró, amb la novetat que enguany, els actes s’esponjaran al llarg del mes de juny, quan en les darreres edicions, tot estava concentrat en una sola setmana.

El #MESSMataró s’inaugurarà dissabte 2 de juny a les 11?h, amb una xerrada iniciàtica sobre “Municipalisme i ESS”, on ajuntaments explicaran les seves experiències per a impulsar l’ESS. La presentació clourà amb un vermut i un concert de la cooperativa Musicop. La contractació pública responsable es tractarà més extensament i per a un públic més especialitzat, a la jornada “Contractació pública responsable i l’economia social i solidària”.

Experiències i solucions a l’habitatge
En el marc del #MESSMataró, les mataronines podran descobrir les experiències i solucions que pot donar el cooperativisme i l’ESS en l’àmbit de l’habitatge; com s’està apropant el cooperativisme i l’ESS a les escoles i coneixeran iniciatives d’èxit amb les nostres convidades d’Aragó.

Formació i difusió
Les iniciatives d’ESS o qualsevol entitat interessada en la gestió amb els criteris de l’ESS, tindran tres sessions per millorar en aspectes com la comunicació amb perspectiva de gènere des del feminisme, la gestió d’equips i estratègies de finançament des de l’ESS. Tot i que el buc serà l’Escola d’Estiu a càrrec de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES Catalunya) on totes plegades, com diu el seu títol “Aprendrem a cooperar”.

La Fira, l’acte estrella
L’acte estrella serà la Fira d’entitats de l’ESS que es durà a terme el dissabte 16 de juny a partir de les 17?h a la cèntrica plaça de Santa Anna, l’indret més concorregut de la ciutat, on cooperatives i entitats de l’ESS muntaran el seu estand per donar-se a conèixer en la tercera edició de la Fira d’Economia Solidària de Mataró. Les visitants podran participar en el sorteig d’un regal, certificant amb un peculiar passaport, que han visitat cadascun dels estands. Hi haurà batucada, música en directe, jocs infantils i servei de bar a càrrec de la cooperativa L’Ariet.

Les activitats, gratuïtes i obertes al públic en general, és duran a terme en diferents indrets de la ciutat de Mataró amb un pes emblemàtic en el món cooperatiu, com són Can Fugarolas, la plaça de la Muralla i l’edifici Cafè de Mar.

Els organitzadors
La xarxa local de Mataró de XES Catalunya (XES Mataró) agafa de nou el timó en l’organització de l’esdeveniment que enguany compta amb el paraigua de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, projecte del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, que al Maresme, impulsen les cooperatives l’Esberla, Facto Assessors, la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, la Càtedra d’Economia Social de Tecnocampus Mataró-Maresme i la mateixa XES Mataró.

Més informació: mess.ateneucoopmaresme.cat

La primavera cooperativa arriba al Ripollès

Entre els mesos de maig i juny hem programat diverses activitats al Ripollès per impulsar el cooperativisme i l’economia solidària. Tallers per a emprenedores i autònomes,  xerrades, presentacions i debats…i la projecció d’un documental amb col·loqui posterior!

Trobareu tota la programació al cartell.

Us hi esperem!

 

 

La XES Mataró i L’Ateneu Cooperatiu del Maresme us convida a “Coo-pera, Coo-pera!”

Organitzem una trobada amb l’Ateneu Cooperatiu del Maresme per potenciar la intercooperació entre iniciatives de l’economia social i solidària (ESS) i cooperatives de la comarca del Maresme.

L’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, Tallers Càmara i la moneda local Grama al quinzè programa del Badalona Tres60

«A l’Ateneu Cooperatiu apostem per crear llocs de treball duradors i perquè les noves cooperatives ajudin les futures que es puguin crear per ajudar a crear mercat social.» El coordinador de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord, Dani Cembrero, ha fet balanç de l’any d’arrencada de l’Ateneu i de com es planteja la nova convocatòria a l’espai sobre economia social emès el 12 de febrer passat al magazine Tres60 de Teleb i que podeu consultar a l’enllaç (minut 80’52” al 107’20”).

Tallers Càmara

Cembrero ha explicat que amb 1.300 persones ateses, 29 cooperatives creades i 36 persones que han trobat feina, «s’han assolit els objectius», però més enllà de la qüestió numèrica, observa que és més important encara «cuidar les relacions i acompanyar, si cal durant més temps, les cooperatives i societats laborals creades». Recordem que l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord és un dels catorze ateneus que funcionen arreu de Catalunya per dinamitzar la creació i enfortiment de cooperatives i economia social en el territori.

En el programa també s’han presentat els Tallers Càmara, un taller de reparació integral de l’automòbil amb seu al polígon industrial del Manresà de Badalona, format per tres germans. «Sent tres i, a més, sent germans era una bona idea fer una cooperativa. És una fórmula que, més endavant, també ens pot permetre associar més gent.»

La moneda local Grama ha estat impulsada per l’Ajuntament colomenc

Per últim, s’ha emès un reportatge sobre la moneda local de Santa Coloma de Gramenet, la Grama, que ha arribat al primer aniversari de la seva implantació. L’objectiu immediat que tenen és que els treballadors municipals cobrin el 30% del salari en aquesta moneda per tal de facilitar els intercanvis econòmics al municipi.

El cooperativista Jordi Garcia Jané i Konexiona al catorzè programa del Badalona Tres60

«Enfront de les teories econòmiques mainstream, les dominants, hi ha també tot un discurs de les economies crítiques, entre les quals hi ha la social i solidària, l’ecològica i la feminista». Jordi Garcia Jané, soci-treballador de l’Apòstrof i regidor de Som Gramenet a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, ha participat a l’espai sobre economia social emès el 15 de gener passat al magazine Tres60 de Teleb i que podeu consultar a l’enllaç (minut 76’ al 111’35’’).

Jordi Garcia Jané

Garcia Jané, que té un blog i acaba de publicar el llibre L’economia solidària en 100 paraules (Icària Editorial, 2017), diagnostica que «estem vivint un capitalisme senil que topa amb els límits biofísics del planeta. Recordem que el capitalisme, com qualsevol sistema, és històric, no és etern i es van obrint escletxes com la de l’economia social i solidària».

En l’entrevista Garcia Jané ha destacat que «aquests darrers anys les principals polítiques públiques de promoció de l’economia social i solidària s’estan fent des dels ajuntaments, perquè és una economia molt fixada al territori i perquè les àrees de promoció econòmica i foment de l’ocupació són conscients que les polítiques clàssiques han arribat a un màxim».

La cooperativa de comunicació, L’Apòstrof, és «un exemple d’èxit», segons Garcia Jané, «perquè durant vint anys una sèrie de persones hem pogut viure d’una feina que ens omple. Èxit és haver perdurat, amb uns llocs de treball dignes i fent una feina amb sentit per a nosaltres i per a la societat».

Konexiona

A l’espai de les sòcies de la XES del Barcelonès Nord hem conegut Konexiona, la primera cooperativa de màrqueting de la Federació de Cooperatives de Treball Associat. Els seus valors, com han dit, són «el compromís amb el client, la flexibilitat, l’autenticitat i la col·laboració».

Les noves cooperatives al territori del Barcelonès Nord, a debat al Badalona 360 de Teleb

Una acadèmia d’anglès, una agència de màrqueting i una missatgeria sostenible han estat les cooperatives de recent creació que han participat al debat al programa Badalona 360 que s’ha emès a Teleb el 20 de desembre passat i que podeu consultar a l’enllaç (minut 29’40’’ al 56’15’’).

Laia Vidal, sòcia-treballadora d’Aberdeen Cooperativa

«En l’etapa anterior ja eren molt partícips de les decisions, però finalment tot havia de passar pel jefe. Quatre sòcies-treballadores ens ho vam agafar amb ganes i vam constituir la cooperativa», explicava Laia Vidal d’Aberdeen School of English. «A partir d’un curs d’emprenedoria vam descobrir els valors de l’equip i les tres sòcies-treballadores vam veure que una cooperativa s’alineava amb els nostres valors», recordava Yolanda Muñoz de Konexiona. «El nostre origen està en la Plataforma d’Afectats per la Crisi, veníem de la desocupació i de feines molt precaritzades. La cooperativa incorpora valors amb els que ens sentim còmodes», sostenia Armonía Díaz d’Ambici.

Yolanda Muñoz, sòcia-treballadora de Konexiona

Les tres convidades al debat van assenyalar els ingredients bàsics per ser cooperativista: el compromís, les ganes d’aprendre contínuament en equip (ganes de discutir, acordar, cedir), els valors cooperatius, la resiliència i un treball emocional i de lectura dels altres socis-treballadors. «Podem pensar i decidir de manera diferent i aplicar-ho», va concloure Yolanda Muñoz.

Armonía Díaz, sòcia-treballadora d’Ambici